Zdravo mjesto za spavanje

Zdravo mjesto za spavanje

Ni na jednom mjestu ne provedemo toliko vremena kao u tom malom prostoru koji čini naš kutak za spavanje.
Kvalitet našeg sna ovisi o tome kakve smo uvjete osigurali za spavanje. Ponekad ne možemo postići idealne uvjete ali važno je o njima znati.
Tri su faktora ovdje važna:

 1. KREVET
  Pod krevetom mislimo krevet, podnicu, madrac i jastuk, dakle ono na čemu spavamo. Krevet nas drži na sigurnoj visini, udaljene od hladnog poda. Podnica i madrac nose nas, pružaju udobnost. Na jastuk naslonimo glavu, odmaramo umorni i napeti vrat.
  Krevet stoga mora biti čvrst i stabilan, po mogućnosti drveni jer je drvo topli, prirodni materijal i odgovara intimi i toplini spavanja. Krevet se ne smije klimati ni škripati. Najbolji krevet je krevet kojeg, dok na njemu ležimo, ne primjećujemo.
  Poželjno je da krevet ne sadržava otrovne tvari ili tvari koje uzrokuju alergije.
  No, važno je da krevet zadovolji i estetsku dimenziju. Mora biti funkcionalan ali i skladan, mora nam se sviđati, uklopiti se u okruženje spavaće sobe i odgovarati ostalim dijelovima namještaja.
  Podnica, madrac i jastuk – kao dijelovi sistema za spavanje – moraju odgovarati jedno drugom i biti udobni u svakom spavaćem položaju. Moraju pružiti pravilnu potporu kralješnici i vratu. Budući se dosta razlikujemo po tjelesnoj građi i općem zdravstvenom stanju, a uglavnom imamo i različita stajališta po pitanju udobnosti, ne postoji univerzalan sistem za spavanje koji bi bio dobar za svakoga. Zato je bitno pronaći sistem za spavanje koji nam osobno odgovara, na kojem se osjećamo udobno i ugodno. Za dobar odabir, uz stručni savjet, ključna je proba.
 2. POKRIVAČI, DEKE I POSTELJINA
  Drugi važan faktor za zdravo mjesto spavanja je ono ispod čega spavamo. Nema zdravog sna bez dobrog pokrivača. Pokrivač nam pruža ugodnu toplinu i brine da se tijekom noći ne “ohladimo”, no pod njim se, dakako, ne smijemo znojiti. Mora se dobro privijati uz naše tijelo i ne smije biti ni prevelik ni premalen. Najmanja dužina pokrivača za udobno spavanje je 25 cm više od tjelesne visine.
  Pokrivača ima raznih no prednost ipak treba dati prirodnim materijalima.
  Za deke najbolji izbor je vuna – zbog izvrsne regulacije klime u krevetu – temperature i vlažnosti, nasuprot dekama od sintetičkih materijala koji su lagane i zgodne za održavanje ali pod kojima se znojimo. Popluni mogu biti sasvim lagani i teški, starinski, i opet su najbolji izbor vuna, perje i pamuk. Pažnju treba obratiti na održavanje. I opet, osjećaj ugode sasvim je osobna stvar. Važno je, dakako, koliko grijemo prostoriju za spavanje, koliko je velika, koliko smo osjetljivi, kakva nam je cirkulcija…Ono što je nekome izvrsno drugome lako može biti noćna mora!
  Ni pokrivači ni posteljina ne smiju sadržavati otrovne ili štetne tvari, a osobe sklone alergijama posebnu pažnju obratit će izboru pokrivača i posteljine.

Savjet! Spavati u dvoje ispod jednog pokrivača za zaljubljene je uistinu romantično ali za zdravo spavanje tehnički problematično, te često jedan od partnera “nastrada” jer nije bio dobro pokriven tijekom noći. Preporuka je stoga da se jednim pokrivačem pokriva jedna osoba.

 1. SPAVAĆA SOBA I OKOLINA ZA SPAVANJE
  Neposredna okolina za spavanje ima utjecaja na san. Pored buke i svjetla i takozvani elektro smog može remetiti san. To je jedinstveni naziv za elektromagnetske valove kojima smo izloženi, htjeli ili ne, zbog blizine visokonaponske mreže, kablova, trafostanica, odašiljača bežične telefonije, svih električnih instalacija i kablova, elektronske opreme i antena itd. U posljednje se vrijeme pitanju zagađenja elektro smogom posvećuje sve više pažnje. Savjet: TV, HiFi, mobitele, svu bežičnu telefoniju, računala i sl. držite podalje od kreveta i, ako su u sobi, ugasite i iskopčajte iz mreže po završetku rada.
  Nepovoljna okolina za spavanje također može biti uzrokovana geopatogenim zonama (zemaljska zračenja, podzemne vode), nepovoljnim položajem kreveta u prostoru, te otrovnim tvarima u podovima (tepisi) ili zidovima (izolacijski materijali, boje).
  Namještaj u spavaćoj sobi treba biti ugodnih boja a ormari koji se mogu zatvoriti bolje su rješenje od otvorenih polica na kojima se skuplja prašina. Soba mora imati mogućnost prozračivanja i treba je prozračiti svakodnevno. Prejako grijanje nije preporučljivo i čistoći treba posvetiti dovoljno pozornosti.
  Spavati u prostoriji u kojoj preko dana boravimo nije, dakako, idealno, ali ako se vodi računa o svemu prethodno rečenom dobar i zdrav san neće izostati.

Similar Posts