Zablude o spavanju

Zablude o spavanju

Hrkanje je štetno za zdravlje?

NETOČNO! Većini osoba hrkanje nije štetno. S hrkanjem većih problema imaju samo oni koji ga moraju slušati.


Iako je istina da hrkanje u većini slučajeva uopće nije štetno, ono u nekim slučajevima može biti simptom ozbiljnog poremećaja spavanja, pogotovo ako je popraćeno nesnosnom pospanošću tijekom dana. Još jedan simptom ozbiljnog poremećaja spavanja su zastoji disanja tijekom spavanja zbog kojih se osoba često budi tijekom noći «hvatajući zrak».
Takvi zastoji naprežu srce i krvožilni sustav, i povećavaju rizik od bolesti krvožilnog sustava zato što se reducira razina kisika u krvi. Ako imate takve simptome bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Nedostatak sna tijekom tjedna lako je nadoknaditi odmorom preko vikenda?

NETOČNO! Većini odraslih osoba za optimalno funkcioniranje tijekom dana, za zdravlje i sigurnost treba 7 – 9 sati spavanja dnevno.
Ako smanjimo noćno spavanje za par sati umor se akumulira i sve ga je teže nadoknaditi, pogotovo jednokratno, dužim spavanjem za vikend. Nedostatak sna najbolje je nadoknaditi odmah, već slijedeće noći, ili kroz nekoliko noći zaredom. Najjednostavnije je ranije poći na spavanje kako bi se bez problema probudili ujutro u isto vrijeme. Ako se odmor nadoknađuje popodnevnim drijemanjem poželjno je da ono ne traje predugo, idealno je 45-60 minuta.

Tinejdžeri koji spavaju na satu su lijeni?

NETOČNO! Tinejdžerima je potrebno 8 ½ do 9 ½ sati spavanja dnevno. Njihovi ih biološki satovi i sva hormonalna aktivnost, međutim, prirodno drže budnima do kasno dok bi ujutro duže spavali. Rezultat je da većina dolazi u školu pospana jer im njihova tijela signaliziraju da bi trebali spavati. Njihova pospanost je normalna i treba je donekle tolerirati!

Starije osobe trebaju manje odmora?
NETOČNO! Preporučeno je 7-9 sati odmora za sve odrasle osobe, uključujući i starije. Naše navike spavanja mogu se mijenjati tijekom života ali količina potrebnog sna za pravilno funkcioniranje u pravilu se starenjem ne mijenja. Poželjno je da starije osobe što duže ostanu i fizički i psihički aktivne i zato im je nužno dovoljno spavati. Poželjno je imati stabilne i zdrave navike spavanja i pridržavati se svoga rasporeda. No, starije osobe imaju nešto lakši san pa im je za dobro spavanje potrebniji mir i udobnost! Drijemanje preko dana preporučljivo je, ali ne više od 30 minuta.

Mozak se po noći odmara?

NE! Tijekom noći tijelo se odmara, ali mozak ostaje aktivan. Dok spavamo mozak obnavlja snagu i kontrolira mnoge tjelesne funkcije, uključujući i disanje.
Prilikom spavanja mi zapravo plutamo između dva stadija sna, REM (rapid eye movement) i ne-REM, i to u 90-minutnim ciklusima. Ne-REM san ima 4 stadija, svaki s drugačijim značajkama, od pospanosti do «dubokog sna», kad se događaju najvažniji efekti odmora i obnavljanja organizma. Čak i u najdubljem ne-REM snu, naš mozak još uvijek ”obrađuje” informacije. REM-san je aktivan san u kojem se događaju snovi, disanje i rad srca se ubrzavaju i postaju normalni, mišići su opušteni i odmaraju se ali mozak je izuzetno aktivan i oči se kreću ispod spuštenih očnih kapaka.

Similar Posts