paraliza spavanja

Paraliza spavanja

Sleep Paralysis – paraliza spavanja
Paraliza spavanje je fenomen, kada osoba nije bitna niti spava. U tim trenucima osobe nisu u mogućnosti micati se , govoriti ili reagirati na bilo koji drugi način. Paraliza spavanja je zapravo prijelazno stanje između budnosti i spavanja, karakterizira ju apsolutna slabost mišića, popraćena užasnim halucinacijama. Paraliza spavanja i osoba koja ju doživljava ima osjećaj svijest ali bez mogućnosti micanja. Osobe često osjećaju pritisak ili osjećaj gušenja.

Kada se javlja paraliza spavanja
Paraliza spavanja obično se javlja jednom do dva puta. Ako se dogodi kada osoba zaspe takva se zove predormital paraliza spavanja ili hipnoške paralize. Ona paraliza koje se događa kada se budi, zove se postdormital paraliza spavanja ili hypnopompic. Znanstvenici su istraživanjima dokazali da paraliza spavanja znak da se tijelo ne kreće glatko kroz faze sna, te je rijetko povezana sa psihičkim problemima.

Kod koga se razvija paraliza spavanja
Svaka četvrta osoba od 10 osoba može imati paralizu spavanja. Najčešće se primjećuje u tinejdžerskim godinama. No jednako pogađa muškarce i žene svih dobnih skupima. Paraliza često zna biti prisutna u obitelji.

Kako se liječi paraliza spavanja?
Paraliza spavanja se ne liječi lijekovima (osim ako ju ne uzrokuje narkolepsija ili psihička bolest), a stanje se popravlja poboljšavanjem navika spavanja.

Faktori koji su povezani sa paralizom spavanja:

  • nedostatak sna
  • mijenjanje rasporeda spavanja
  • bipolarni poremećaj ili stres
  • spavanje na leđima
  • narkolepsija ili noćni grčevi u nogama
  • korištenje nekih lijekova za ADHD

Nažalost, u prošlosti nisu imali znanja paralizi spavanja sa su se takve osobe poistovjećivale sa zlom, vješticama.

Similar Posts