Zašto je spavanje dobro za zdravlje

Zašto je spavanje dobro za zdravlje

  1. Zdravo spavanje omogućuje nam da živimo kvalitetnije

Spavanje je jedna od osnovnih bioloških potreba. Bez dovoljno spavanja nemamo dovoljno energije za rad na poslu, kod kuće, u slobodno vrijeme. Kvaliteta spavanja utječe na naše ponašanje, raspoloženje, zdravlje, na našu sposobnost za donošenje odluka, na naše prehrambene i druge navike.
Dobrim snom možemo unaprijediti kvalitetu života, okrijepiti dušu i tijelo i biti spremni na sve životne izazove. Spavamo li loše to je svakako signal koji nam organizam šalje i kome je potrebno obratiti pozornost!

  1. Zdravo spavanje omogućuje nam da uživamo u duljem i zdravijem životu

Istraživanja pokazuju da većina ljudi ima probleme sa spavanjem, a skoro 25% nas često iskusi dnevnu pospanost koja ometa u poslu i ostalim aktivnostima. Ako su problemi sa spavanjem dugotrajni mogu dovesti do: oslabljenog imuniteta i čestih infekcija, nervoze i depresije, teških glavobolja, bolova u mišićima, srčanog udara, visokog krvnog tlaka, dijabetesa… Stoga, želimo li zdraviji i duži život, pripazimo da spavamo dovoljno i dobro!

  1. Zdravo spavanje omogućuje nam da uživamo u sigurnijem životu

Važnost kvalitetnog i zdravog sna nikad nije dovoljno istaknuta. Edukacija je korak naprijed u reduciranju broja osoba koje loše spavaju. Svi oni koji ignoriraju problem nedovoljnog ili lošeg sna i tako se izlažu znatnom psihičkom i fizičkom naporu riskiraju svoje zdravlje i zdravlje drugih! Sve nas ponekad okolnosti natjeraju da žrtvujemo nekoliko sati sna ali ako smo svjesni njegove važnosti to će zaista biti samo ponekad!

Similar Posts