Mjesečarenje

Mjesečarenje

Mjesečarenje je poremećaj u spavanju koji uzrokuje ustajanje iz kreveta i hodanje tijekom spavanja. Najčešće se događa kod djece, ali ponekad se može pojaviti i kod odraslih osoba. Tijekom mjesečarenja, osoba nije svjesna što se događa, nije u stanju odgovoriti i ne sjeća se samog čina mjesečarenja. Mjesečarenje je povezano s besmislenim pričanjem u snu.Simptomi

Mjesečarenje može biti od tihog hodanja do trčanja od “opasnosti”. U većini slučajeva su oči otvorene prilikom mjesečarenja, staklaste i nefokusirane. Pokušaji komunikacije s takvom osobom su da osoba odgovara usporeno ili uopće ne odgovara. Ako ih se vrati u krevet prije završetka epizode, ujutro neće ni biti svjesni da su mjesečarili. Starija djeca koja se lakše bude, ako su probuđena tijekom ili na kraju epizode, ponašaju se u većini slučajeva posramljeno, pogotovo ako su radili nešto neprimjereno poput urinacije.


Što uzrokuje mjesečarenje?

Postoji nekoliko faktora koji uzrokuju mjesečarenje, a to su genetika, vanjski faktori u okolini i određene bolesti, te samo mjesečarenje nije povezano sa spavanjem s drugima u sobi ili sam, strahom od mraka ili izljevima bijesa.


Genetika
Mjesečarenje je puno češće kod jednojajčanih blizanaca a vjerojatnost da ćete mjesečariti je 10 puta veća ako vam je netko od roditelja mjesečario. zbog toga se vjeruje da je mjesečarenje nasljedno.

Okolina
Određeni faktori mogu uzrokovati mjesečarenja kao što su:
– manjak sna
– neravnomjeran raspored spavanja
– stres
– pijanstvo
– droge

Bolesti
Bolesti koje su povezane sa mjesečarenjem su:
– srčana aritmija
– vrućica
– Gastroesophageal reflux
– noćna astma
– noćni napadaji
– obstruktivna apneja tjekom spavanja
– psihički poremećaji


Kako suzbiti mjesečarenje?

Kako bi se suzbilo mjesečarenje, potrebno je dobro se naspavati svaki dan, smanjiti svakodnevni stress i prije spavanja izbjegavati zvučne i vizualne podražaje. Ako osoba mjesečari, u sobi u kojoj spava ne smiju biti opasni i oštri predmeti, potrebno je zaključati sva vrata i prozore te staklene prozore prekriti teškim zastorima. Uz ove postupke također postoje i lijekovi kao ProSom, Klonopin i Trazodone.

Similar Posts