Zimski san životinja

Zimski san životinja

Ljudi spavaju svaki dan, i životinje također. No, za životinje karakteristično je jedno drugačije spavanje – zimski san ili hibernacija, potpuno neaktivno stanje, koje karakterizira znatan pad tjelesne temperature i usporavanje metabolizma.

Priroda je brojnim životinjskim vrstama u umjerenom i hladnom pojasu pružila mogućnost da zimu prežive spavajući. Mnogi mali sisavci spavaju zimski san: ježevi, puhovi, šišmiši, hrčci, svisci, neke vjeverice. Zimi spavaju i neke zvijeri: medvjedi, jazavci, rakuni.

Mali sisavci tonu u zaista ”duboki” san: rad srca i disanje postaje gotovo nevjerovatno usporeno – neki ne dišu punih sat vremena! Apnea, ili zastoj disanja tijekom sna događa se i ljudima, ali najduže na 30 sekundi! Tjelesna temperatura npr. sviscima, koji spavaju zbijeni jedni uz druge, padne sa 39 na samo 9 stupnjeva C!!

Tjelesna temperatura krupnih sisavaca tijekom zimskog sna ne pada drastično i metabolizam je aktivan – oni hranu osiguraju u obliku masnih naslaga. Zato će se neki, poput medvjeda, lakše i češće probuditi, čak se i uputiti u potragu za zalogajem.

Buđenja tijekom zimskog sna nisu neuobičajena, ali prečesta buđenja nisu dobra jer tjeraju zvijeri u očajničku potragu za hranom koje zimi nema. Do prečestih buđenja iz zimskog sna mogu dovesti velike promjene u temperaturi zraka ili duži niz neuobičajeno toplih dana.

Similar Posts