Djeca školske dobi i spavanje

Djeca školske dobi i spavanje

Nikada nije previše isticati koliko su spavanje i kvalitetan san nužni za pravilan razvoj i rast djeteta. Dok su bebe male potrebno im je više sna. Kako rastu potreba za snom se smanjuje. Za djecu školske dobi preporuča se najmanje 9 do 10 sati spavanja.

Nedostatak zdravog sna u ovoj fazi može rezultirati ozbiljnim promjenama ponašanja djeteta, kako u školi, tako i u ostalim aktivnostima i unutar obitelji, te ozbiljno utjecati na zdravlje. Adolescenti, zbog emocionalnih i psihičkih promjena koje se događaju u njihovim godinama, pogotovo trebaju zdrav odmor i san u trajanju od oko 9 sati dnevno, ma koliko zbog tog protestirali!

Ipak, činjenica je da su današnji tinejdžeri generacija koja ne spava dovoljno. Svakodnevno su izloženi bujici sve raznovrsnijih utisaka i nemaju izgrađene mehanizme selekcije i tolerancije. Sve više vremena djeca provode u zatvorenim prostorima, pred ekranima računala i televizije i sve manje se kreću. Opterećeni su očekivanjima, školskim i drugim obavezama, pod povećanim su stresom. U osjetljivoj fazi puberteta mnogi zato pribjegavaju konzumiranju kofeina (u kavi ili raznim energetskim napitcima) jer se zbog odlaska u školu bude rano a odlaze na spavanje kasnije nego ikad.

Ne mogu sami izići iz tog začaranog kruga i u njemu ostaju svo vrijeme školovanja, pa i kasnije. Kako im pomoći?

Nekoliko savjeta djeci:

  • izbjegavajte kofein. U prvo vrijeme možda će vas održati budnima ali poslije će vam biti teško zaspati
  • imajte svoju rutinu, ili ritual, odlaska na spavanje – idite spavati svaku večer u isto vrijeme
  • ograničite gledanje televizije kao i korištenje računala kasno navečer. Takvi sadržaji stimuliraju adrenalin koji vam, kao i kofein, ne da zaspati
  • svoje školske obveze završite što ranije, kad god je to moguće. Napravite listi prioriteta i držite je se!

Roditelji – što još možete učiniti?

  • pobrinite se da djeca shvate zašto je važan dobar i zdrav san. Ne dajte im da žrtvuju zdrav san za bolje ocjene; vjerojatnije je da će ocjene biti slabije zbog nedostatka kvalitetnog sna
  • neka zdravlje na ljestvici vrijednosti vaše obitelji bude na visokom mjestu, ali ne samo na riječima – svojim primjerom odgajajte svoju djecu!
  • navikavajte djecu da svaku večer idu u krevet u isto vrijeme. Pobrinite se da odspavaju dovoljno dugo koliko je primjereno za njihovu dob
  • tijekom vikenda dozvolite djeci da spavaju koliko žele jer razlog njihovom dužem spavanju nije lijenost nego potreba za snom zbog izuzetne mentalne i emotivne aktivnosti u njihovoj dobi!! Bar jednom tjedno neka se naspavaju do mile volje!
  • osigurajte djetetu kvalitetan krevet, higjenski zdrav ležaj koji pruža pravilnu anatomsku potporu i udoban je. Neka imaju svoj krevet koji vole.U osjetljivoj dobi kada djeca još rastu pravilna potpora kralježnici i zglobovima izuzetno je važna i bolje je djelovati preventivno. Stoga ne ostavljajte djeci svoje stare i potrošene madrace! Ulažete u njih u svakom pogledu, uložite i u njihov krevet.
  • imajte na umu da je i djeci potrebna zasebna spavaća soba koja je svježa i tiha, mračna po potrebi. Pa ako i niste u mogućnosti osigurati je, onda barem djelimično osigurajte te uvjete. Budite kreativni i djeca neka vam u tome pomognu!

Similar Posts